
‘İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi’nde değişikliğe gidildi. Bu çerçevede, mevcut haftalık ders çizelgesinde ‘zorunlu dersler’ bölümünde yer alan ve sadece 8. Sınıfta haftalık 1 ders olarak verilen ‘Rehberlik ve Kariyer Planlama’ dersinin ismi, ‘Rehberlik ve Yönlendirme’ olarak değiştirildi. ‘Rehberlik ve Yönlendirme’ dersi, gelecek yıldan itibaren 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda haftalık 1 ders saati olarak görülecek.
Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yapılan değişiklikle öğrencilerin sadece akademik başarılarını değil, aynı zamanda kişisel, sosyal ve duygusal gelişimlerini de destekleyerek, geleceğe daha şuurlu ve donanımlı bir şekilde hazırlanmaları hedefleniyor. Böylece öğrencilerin kendilerini ve yeteneklerini tanımalarına, potansiyellerini keşfetmelerine ve kariyer planlamalarında doğru kararlar almalarına yardım edilecek.
Eğitim uzmanları karardan memnun
Değişikliği değerlendiren Eğitimci Abdülfettah Özdal, rehberlik derslerinin ortaokul düzeyinde yaygınlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şunları söyledi: “MEB’in bu adımını takdir ediyor ve destekliyoruz. Çocuklarımızın kişisel ve sosyal gelişimlerini en kritik yıllarda sürekli takip etmek eğitimdeki verimi artıracaktır. Biz zaten buna inandığımız için uzun süredir üzerinde çalışıyorduk. Rehberlik desteği veren özel kurumlar olarak, öğrencilerin kişisel, duygusal ve kariyer gelişimini desteklemek üzere tasarlanmış dijital bir platformu hayata geçirmiştik. Ortaokuldan liseye, hatta üniversiteye kadar tüm kademelerde kullanılabilecek bilimsel testler, envanterler ve raporlama sistemleriyle, rehberlik hizmeti dijital ortamda yapılandırıldı. Şimdi rehberlik hocalarımız bunları kullanarak bütün ortaokul sınıflarında bu dersi öğrencilerine en verimli şekilde aktarabilir, öğrencilerin gelişimini takip edebilir” dedi.
Özdal, sistemin rehber öğretmenler için zaman kazandıran bir rehberlik asistanı gibi çalışacağını vurgulayarak, “Platformumuzda yer alan testlerin tamamı, alanında uzman hocalarımız tarafından hazırlandı. PDR uzmanlarının tavsiyeleri ile desteklendi. Rehber öğretmenler, öğrencileri için test grubunu belirleyebiliyor. Sistem otomatik olarak kişisel raporlar oluşturuyor. Veli ise çocuğunun gelişim raporuna, rehber öğretmeni aracılığıyla erişebiliyor. Böylece veli, çocuğu hakkında bilinçli adımlar atarken rehber öğretmenle ortak bir zeminde ilerleyebiliyor. Kısacası, öğretmen yalnız değil; program yardımı ile her öğrenciyi özel olarak tanımayabiliyor. Program bir yardımcı, dijital destekçi gibi çalışıyor. Okulların bu yeni uygulamayla daha önemli hale gelecek rehberlik yapısını, dijitalde güçlendirmek için çok uygun bir platform” dedi.