
Türkiye’nin iş dünyasında kadın başarısını öne çıkaran ilk ve tek ödül programı WSpark “Başarısıyla Parıldayan Kadınlar” Ödülleri, 10 Nisan Perşembe günü, İstanbul Levent’teki İş Kuleleri Konser Salonu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Finans, sigorta ve teknoloji sektörlerinde yenilikçi projeleri ve iş uygulamalarıyla öne çıkan kadınların onurlandırıldığı yarışma, ilk yılında gördüğü yoğun ilgiyle dikkat çekti. ‘İnovasyon’, ‘Liderlik’, ‘Sinerji’, ‘Sosyal Etki’, ‘Teknoloji’, ‘Girişimcilik’ ve ‘Tecrübesiyle Parıldayanlar’ olmak üzere 7 kategoride Altın, Gümüş ve Bronz WSpark’ın yanı sıra mansiyon ödülleri verildi.
Jüri başkanlığını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve FinTech İstanbul Kurucu Ortağı Profesör Doktor Selim Yazıcı’nın üstlendiği yarışmada Aktif Bank Müşteri Deneyimi ve İletişim Grup Başkanı Gamze Gürkan Numanoğlu, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Gazeteci, Akıllı Yaşam Dergisi Editörü Özlem Bayburs ve Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Pelin Batu jüri üyeleri olarak yer aldılar.
WSpark 2025’e 200’ün üzerinde başvuru alındı ve yarışmacılardan 55’i dereceye girmeye hak kazandı. Ayrıca, projedeki veya iş uygulamasındaki başarısıyla finale kalan 78 çok özel isim, “WSpark 2025 Kıvılcım Takdir” listesine girmeyi başardı.
Kadın temsili için çağrı
Törenin açılış konuşmasını yapan Yarışma Koordinatörü ve NovaForm Kurucusu Tülin Çakmak şu ifadeleri kullandı: “Bugün burada yalnızca bireysel başarıları kutlamıyor, aynı zamanda kadınların iş gücüne katılımı ve temsili konusunda güçlü bir farkındalık hareketine imza atıyoruz. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı hâlâ yüzde 36,3. Yani OECD ortalamasının oldukça altında. Özel sektördeki kadın yöneticilerin oranı ise yalnızca yüzde 17 civarında. Ancak bugün burada bu tablonun değişeceğine olan inancımızı pekiştiriyoruz.”
Çakmak, konuşmasının devamında şirketlere şu çağrıyı yaptı: “Kadın istihdamını artırmak için yalnızca kota koymak yeterli değil. Gerçek adımlar atıp kadın çalışanlarınızı cesaretlendirin, aday gösterin, görünür kılın. Ve en önemlisi, kadınların önündeki cam tavanları kaldırın.”
Törende jüri adına konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve FinTech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı, yarışmaya gelen başvuru sayısı ve projelerin kalitesinin kendilerini fazlasıyla memnun ettiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
“İlk yılında WSpark’a gösterilen ilgi bizleri son derece mutlu etti. Özellikle projelerin puanlarının birbirine çok yakın olması jüri olarak karar verme sürecimizi zorlaştırdı. Bazı kategorilerde birden fazla Altın, Gümüş veya Bronz ödül verilmesinin temel nedeni de bu oldu. Değerlendirmemizde 5 üzerinden 3.5 puan ve üzeri alan başvurular ödül almaya hak kazandı ve en yüksek puandan aşağıya doğru sıralayarak ödülleri belirledik.”
Prof. Dr. Yazıcı, yarışmacılara gelecek yıllar için önemli bir tavsiyede de bulundu:
“Birden fazla kategoride başvurarak şansını artıran adayların, her bir başvuruda başarı hikâyelerini ilgili kategoriye özgü şekilde ele almaları büyük önem taşıyor. Çünkü her kategorinin kendine has değerlendirme kriterleri var. Bu detaylara dikkat eden başvurular öne çıkıyor. 2025 jürisi adına yarışmaya katılan ve değerli katkılarıyla bu sürece anlam katan herkesi gönülden kutluyorum.”
Eşitlik, liderlik ve gelecek
WSpark Ödülleri, inovatif projelerdeki kadın başarısını öne çıkararak yaratıcılığı teşvik ederken, sektörün geleceğine ışık tutacak bir panele de ev sahipliği yaptı. “İş Dünyasında Dönüşüm: Eşitlik, Liderlik ve Gelecek” ana temasında düzenlenen panelin moderatörlüğünü Lidio CEO’su Emre Güzer üstlendi. Pluxee Türkiye CHRO’su Feride Düzduran Gündüz, Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen ve Garanti BBVA Ödeme Sistemleri Ticari Ürün Genel Müdür Yardımcısı Ecem Şahinler de konuşmacı olarak yer aldı.
Eşitlik ve kapsayıcılık gibi konulara dikkat çeken panelistler, dönüşüm sürecindeki rolleri, inovasyon ve teknolojinin liderlik anlayışını nasıl değiştirdiğini ve daha kapsayıcı bir geleceğin nasıl inşa edilebileceğini enine boyuna masaya yatırdı.
Güçlü markalardan destek
Öte yandan, WSpark’ı bu ilk yılında sektörün güçlü markaları destekledi. Payten “Teknoloji Parıldayanı” kategorisinin Ödül Sponsoru oldu. Aktif Bank ve Garanti BBVA Ödeme Sistemleri “Destekleyen Kuruluşlar” arasında yer aldı. Pazarama Sigorta da “Hediye Sponsoru” olarak törene katılanlar arasında yapılan çekilişle Pazarama Tatil çeki hediye etti. Etkinliğin medya sponsorluğunu ise BThaber ve Fintechtime üstlendi.
WSpark 2025, yalnızca başarıları ödüllendirmekle kalmayıp toplumsal fayda için de önemli bir adım attı. Yarışma başvuru gelirleriyle TEV (Türk Eğitim Vakfı) “WBN Türkiye Geleceğin Arıları” burs fonuna katkı sağlandı. Bu sayede mühendislik fakültelerinde okuyan genç kızlar için umut ve ilham dolu bir destek oluşturuldu.
Etkinlik fuaye alanında ise çoğunluğu kadın girişimcilere ait markalar yer aldı. Beauty&More, Datça Murat Çiftliği, El’aMore Chocolate, Kilya Aromatherapy, Acıbadem LifeClub ve Pazarama Sigorta gibi markalar, katılımcılara özel deneyimler sundu.